Vervoerskosten remmen kansarmen af

Sinds Rap op Stap te Ranst bestaat konden we heel wat kansen bieden opdat mensen met een laag inkomen konden deelnemen aan culturele activiteiten in de buurt. De meeste mensen met een laag inkomen gebruiken een kortingskaart voor vervoer via De Lijn en de spoorwegen met enige regelmaat. Als ze al een eigen wagen hebben, dan dient die enkel voor noodzakelijke verplaatsingen.

Nochtans zouden uitstappen naar allerlei initiatieven, natuurbeleving, culturele manifestaties, ontspanning en zelfs een goedkope midweek op vakantie mogelijk zijn als het vervoer ernaartoe betaalbaar zou zijn. Maar dat is niet zo. Via onze ontmoetingsgroepen De Knoesels en De Nieuwe Wereld organiseren we een paar keer per jaar een dergelijke uitstap. Maar meer kan niet en dat is jammer! Het zijn de vervoerskosten die deze activiteiten de das om doen.

Individuele verplaatsingen van enig belang waarbij het openbaar vervoer nodig is maken de trips veel te langdurig. Mensen gaan niet graag op uitstap als ze daarvoor al 5, 6, 7 uur en meer moeten onderweg zijn binnen de Vlaamse gemeenschap. Groepsverplaatsingen kosten dan weer teveel,  ook als men de gezamenlijke kost deelt met elkaar. Sommige gemeenten of OCMW’s betalen daarom een deel van de kosten van busvervoer als een lokale welzijnsschakel op reis wilt gaan, maar vaak niet meer dan één keer per jaar.

Wereld-Delen heeft tevergeefs al allerlei instanties aangesproken en sponsors gezocht om een jaarlijks steunbedrag bij elkaar te krijgen. Tot vandaag tevergeefs. Daarom investeert de vereniging een beetje zelf in deze uitstappen, maar het blijft bij een “beetje” uit eigen kas. Wie ons op weg kan zetten naar grotere inkomsten, zodat we meer vervoer kunnen betalen, is welkom! De deur staat al open!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.